Βιταμίνη D: Σύμμαχος εναντίον του κορωνοϊού
Καλησπέρα σας!
Και ενώ οι εξελίξεις σχετικά με τον covid-19 τρέχουν με γοργό ρυθμό στο παρακάτω άρθρο τρεις Έλληνες καθηγητές μας εξηγούν ότι η βιταμίνη D είναι μια εξαιρετική βοήθεια για τον οργανισμό μας και για την άμυνά του!
Ενημερωνόμαστε και προστατευόμαστε!
Δεν αφήνουμε στην τύχη την εξέλιξη της νόσου,όλοι μαζί μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε και επιτέλους να γυρίσουμε στον κανονικό ρυθμό μας!
Ambulance4all – Ιδιωτικά Ασθενοφόρα
Με αγάπη και σεβασμό!
Καλή συνέχεια σε όλους!
Βιταμίνη D: Τρεις Έλληνες καθηγητές του πανεπιστημίου Αθηνών υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη D, και συγκεκριμένα τα επαρκή επίπεδα αυτής στον ανθρώπινο οργανισμό, μπορεί να αποτελέσει “ασπίδα” εναντίον του κορωνοϊού. Αυτό είναι το βασικό αποτέλεσμα της έρευνας των κ.κ. Θεωδώρας Ψαλτοπούλου, Ιωάννη Ντάναση και Θάνου Δημόπουλου από το ΕΚΠΑ, η οποία βασίστηκε σε πρόσφατη μελέτη των D.O. Meltzer και συνεργατών «Association of Vitamin D Status and Other Clinical Characteristics With COVID-19 Test Results».
Στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη βιταμίνης D ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος από κορωνοϊό κατέληξαν τρεις καθηγητές του πανεπιστημίου Αθηνών. Αξιοποιώντας τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που διενήργησαν οι D.O. Meltzer και συνεργάτες «Association of Vitamin D Status and Other Clinical Characteristics With COVID-19 Test Results», η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, οι Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος διερεύνησαν τη συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα και την πιθανότητα ανεύρεσης θετικής δοκιμασίας PCR για το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Οι τρεις καθηγητές οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με βιταμίνη D μπορεί να μειώνει την πιθανότητα ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Προσφάτως, άλλωστε, ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ κατέληξαν σε ανάλογο συμπέρασμα μελετώντας τις έντονες διαφορές στα κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ του αφρικανικού αμερικανικού πληθυσμού και των Καυκάσιων και ανάλογα με τα επίπεδα βιταμίνης D. Στη μελέτη έλαβαν μέρος 489 ασθενείς με το 75% να είναι γυναίκες. Οι συμμετέχοντες κατατάχθηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με τα επίπεδα βιταμίνης D κατά το τελευταίο έτος και συγκεκριμένα το 25% εμφάνιζε πιθανότατα ανεπάρκεια, το 59% είχε πιθανότατα επάρκεια ενώ για το 16% ασθενείς δεν κατέστη δυνατό να προσδιοριστεί η κατάσταση επάρκειας βιταμίνης D.
Όπως προέκυψε, μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωσθούν θετικοί στον κορωνοϊό είχαν ασθενείς με τα εξής χαρακτηριστικά: άνω των 50 ετών, δεν ανήκουν στη λευκή φυλή και εμφανίζουν πιθανότατα έλλειψη βιταμίνης D. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη βιταμίνης D πιθανώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο COVID-19 λοίμωξης. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει όφελος από την χορήγηση βιταμίνης D και αν μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες νόσησης από τον κορωνοϊό.